Raskenmerken

De Leonberger

Leonberger teef

Leonberger teef

De Leonberger dankt zijn naam aan het Duitse stadje Leonberg bij Stuttgart in Baden-Württemberg waar dit ras sinds zeer lange tijd schijnt voor te komen. Maar de naam kan daarentegen ook afgeleid zijn van Löwenberg in Zwitserland.
Volgens sommigen is hij de afstammeling van de Tibetaanse Mastiff. Anderen, beweren dat een zekere H. Essig, uit de stad Leonberg in 1846 Newfoundlanders, Sint Bernards en Pyreneese Berghonden onderling gekruist heeft. In feite is het meer voor de hand liggend dat de Leonberger van de Grote Zwitserse Sennenhond afstamt. De eerste rasstandaard werd in 1895 vastgelegd.
De F.C.I. heeft in 1973 een nieuwe versie opgesteld:

Leonberger of Leonbergse Hond

Type hond:                    Bergtype Molosser
Land van herkomst:      Duitsland
Oorspronkelijke naam:  Leonberger

Uiterlijk:
Het hoofd is enigszins smal en dieper dan breed. Matig gewelfde schedel. Matige stop. Heeft een lichte ramsneus, nooit een spitse neus. Heeft zwarte aansluitende lippen. De ogen zijn middelgroot in de kleur licht tot donkerbruin. De oren zijn hoog aangezet, afhangend en liggen vlak langs het hoofd. Het lichaam is iets langer dan hoog met een krachtige hals, diepe borstkas, stevige rug en krachtige lendenen. De ledematen zijn  stevig, gespierd, zware botten. vrij ronde voeten met gesloten tenen. De voetzolen zijn zwart De staart is zeer behaard (borstel), half hangend gedragen, nooit te hoog geheven of gekruld op het lichaam. De vacht is half fijn of stug, weelderig, lang, glad, vlak aanliggend met een ondervacht. Heeft een mooie kraag aan de hals en borst.
Kleur: ‘De leeuw’: fauve, goudgeel tot bruinrood met zwart masker. Een kleine               witte vlek op de borst is toegestaan. Vaalgeel is eveneens toegestaan.De bevedering aan de voorpoten, de broek en de pluim van de staart kunnen iets bleker zijn.
Schofthoogte:      Reuen: 72-80 cm. Teven: 65-75 cm.
Gewicht:              60-80 kg.

Karakter:  De Leonberger heeft een groot weerstandsvermogen bij alle omstandigheden en is vol levenslust. Hij is rustig, zelfverzekerd en een uitstekende zwemmer. Hij blaft enkel bij gevaar. Hij is trouw, gehoorzaam, zeer gericht op zijn baas en zacht met kinderen. Hij schrikt vreemden af maar bijt normaal niet. Zijn opvoeding, vroeg gestart en met zachte hand, zal eenvoudig zijn. De Leonberger is pas op een leeftijd van drie jaar volledig volwassen.

Verzorging:  Hij heeft ruimte en beweging nodig. De Leonberger houdt er niet van om opgesloten of aangelijnd te zijn. Wekelijks borstelen is voldoende behalve tijdens de ruiperioden dan dient hij vaker geborsteld te worden.

Gebruik:   Waakhond. Reddingshond (lawines en drenkelingen). Gezelschapshond.

Zoals bij de meeste rashonden komen ook bij de Leonbergerse honden erfelijke ziekten voor. Zie ook www.rashondenwijzer.nl Het betekent echter niet dat Uw rashond deze aandoening per definitie heeft of zal krijgen.

Bij het fokken van onze nesten selecteren wij streng op het ouderpaar, zodat de kans op het overbrengen van erfelijke aandoeningen klein is. Immers als fokker zijn wij ook gebaat bij een gezond ras. Maar ondanks dat wij gezonde ouderparen gebruiken en alles zorgvuldig uitzoeken kunnen wij U niet garanderen dat onze Toogwijkjes geen erfelijke aandoening zullen krijgen.