Ik wil een pup! Maar … is dat ook werkelijk zo? Lees ons advies!
Pups zijn aandoenlijk, maar brengen ook een heleboel werk met zich mee. Een pup slaapt veel, plast veel, poept vaak, eet vaak en wil zijn wereld ontdekken en zal overal zijn tanden inzetten. Een pup kan slecht alleen zijn en wanneer hij niet slaapt heeft u ogen in uw achterhoofd nodig om te voorkomen dat hij dingen doet die u niet wilt hebben. Bovendien moet een pup ook ’s nachts plassen, calculeer in dat u de eerstkomende weken een bijzondere periode tegemoet gaat die voor een groot deel in het teken staat van uw pup. Na het pup zijn, komt de pubertijd, net als bij mensen een tijd van uitproberen hoeveel rek er in de baas zit en tenslotte de volwassen hond, die toch ook de nodige aandacht en verzorging vergt. De aanschaf van een hond is niet gelijk aan enig ander product uit een winkel. U gaat een contract aan voor een heel hondenleven en dat kan, afhankelijk van de soort/ras, tot wel 15 jaar of langer zijn. U bent die hele tijd verantwoordelijk voor het welzijn van het dier en dat dient u niet te onderschatten. Conformeert u zich aan deze wetenschap dan kiest u voor een onvergetelijke vriendschap met uw dier.
Toch een pup… maar waar koop ik die?
Het is heel gemakkelijk om aan een puppy te komen. Veel te gemakkelijk
wat ons betreft. U kunt daarvoor terecht bij de rashondenfokker, iemand in de buurt met een nestje, handelaren, de dierenwinkel en in de regionale dierenasiels. U hoeft alleen maar internet of de telefoongids te raadplegen en u vindt gegarandeerd een hond.
De rashondenfokker
Heeft u voor een ras gekozen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de rasvereniging van het betreffende ras of via de overkoepelende rashondenorganisatie, de adressen van de rashondenverenigingen vindt u
via www.raadvanbeheer.nl. De rasvereniging weet welke fokkers pups beschikbaar hebben of binnenkort krijgen en brengt u graag in contact met deze fokkers. Samen met de fokker kunt u dan bekijken of u geschikt bent voor het gekozen ras, immers ieder ras heeft zijn specifieke eigenschappen. Men zegt niet voor niets dat hond en baas vaak op elkaar lijken. Iemand die van veel rust houdt zal al snel uitgekeken zijn op een hond met een druk en onrustig karakter. Uiteindelijk is dit overleg voor uw eigen bestwil. Verder mag u ervan uitgaan dat de rashondenfokker deskundig is op het gebied van zijn hondenras en hij zal u dan met raad en daad ook terzijde staan als er problemen met uw hond zijn.
Handelaren
Hondenhandelaren kopen vaak honden en pups van anderen op en verkopen ze door
aan derden. Waar de hondjes zijn geboren en wie hun ouders zijn is vaak niet te achterhalen. Tegenwoordig komen veel honden uit Oostbloklanden of Zuid Europa
en worden per vliegtuig of per vrachtwagen wekelijks in grote hoeveelheden naar Nederland getransporteerd. Let wel, er zullen ook wel handelaren zijn die goede honden verkomen, maar het risico op een zieke hond is groot. Onlangs is er op televisie in de programma’s Radar en Kassa aandacht geweest voor de gang van zaken rond deze hondenverkopers … en dat is niet voor niets.
Dierenwinkel
In sommige dierenwinkels zijn ook honden/pups te koop. Vaak zijn deze honden
afkomstig van de grote fokkers of handelaren zoals hierboven staan beschreven.
Dierenasiel
In de regionale dierenasiels kunt u ook terecht voor een hond. U helpt dan in de regel een hond weer aan een thuis, die om verschillende redenen in het asiel terecht zijn gekomen. Vaak is er wel iets met zo’n hond aan de hand. Hij kan niet met andere huisdieren overweg, kan niet alleen zijn, kan niet tegen kinderen …. noem maar op. Het kan natuurlijk zijn dat een dergelijk probleem juist bij u niet speelt en dan kunt u voor een heel schappelijk bedrag in het bezit komen van een hond, met gezongheidsverklaring en chip. Vraag is alleen durft u het aan?
Advies van de hondenbescherming
De Hondenbescherming raadt u met klem af een hond aan te schaffen bij handelaren,
grote “hondenfabrieken” en dierenwinkels. De afkomst is niet te achterhalen en
de kans is levensgroot aanwezig dat u een hondje koopt dat ziek is en dood gaat,
bovendien zijn de pups onvoldoende gesocialiseerd en leven de ouders van deze
honden vaak een ellendig leven in vieze, kleine hokken. Als hondenliefhebber
zou u ver moeten blijven van de bio-industrie met honden, die bedreven wordt
door deze handelaren.
Wij raden u aan een hond te kopen op een adres waar de pups samen met de moeder
in een huiselijke omgeving worden grootgebracht. U mag de moeder en haar pups
en hun leefomgeving zien en ze zijn fit en zien er gezond uit en ook hun leefruimte
is schoon en ruikt fris. De honden zijn blij met uw bezoek en begroeten u enthousiast.
De pups zijn levendig en onderzoekend.
De fokker is geïnteresseerd in u en uw leefsituatie en geeft de pups niet eerder
mee dan dat zij 7 weken oud zijn. De hondjes zijn dan ontwormd en gechipt en minimaal 1 keer ingeënt tegen besmettelijke ziekten. Neem verder uw gezonde verstand mee en doe daar uw voordeel mee. De meeste mensen die wij spreken die een ziek puppy hebben gekocht geven aan dat zij eigenlijk wel in de gaten hadden dat het geen betrouwbaar adres was waar zij hun diertje kochten, maar die puppies waren zo leuk.
Neem uw eigen twijfel serieus en durf NEE te zeggen en/of bedenktijd te vragen.